Durf je als school te kiezen?

De laatste tijd merk ik, in gesprekken met scholen, dat zij het lastig vinden om keuzes te maken voor een specifiek onderwijsconcept. Allemaal scholen met veel kennis en ervaring, maar die alles voor iedereen willen bieden. Als ik hun sites bekijk, beschrijven en tonen ze alles wat zij als school bieden en doen. Bijvoorbeeld ‘we bieden goed onderwijs’, ‘de beste zorg’ en ‘wij halen het beste uit ieder kind’. Daarnaast worden dan de foto’s van alle schoolse activiteiten afgebeeld. Maar als je geen keuzes maakt als het gaat om je schoolmarketing, levert dit je niets op.

Meer leerlingen aantrekken
Waar veel scholen tegenaan lopen, is dat ze niet echt durven te kiezen voor een specifiek onderwijsconcept dat bestaat uit de identiteit, missie, visie en kenmerken van hun onderwijs.
Zij denken dat ze hierdoor kansen missen in de markt. Lees; minder leerlingen trekken. Maar het werkt juist andersom. Als je kiest voor een concreet onderwijsconcept, word je juist veel duidelijker en trek je juist hierdoor meer leerlingen aan. De buitenwereld weet, waar je voor staat en voor wie jij het verschil maakt. Men weet wat de specialiteit van de school is en waar jouw onderscheidend vermogen ligt.

Grote vis
In welke vijver ben jij nu de grote vis? Als je weet welk deel van die vijver van jou is, kun je veel makkelijker keuzes maken (wat past daar wel bij en wat niet). Daarna kun je gerichter communiceren met je doelgroep. Zo krijg je aantrekkingskracht en komen die wensklanten (lees leerlingen) vanzelf naar je toe. Dus durf te kiezen en ze kiezen jouw school.

Gerichte communicatie
Je kunt je communicatie dus niet op iedereen richten, want dan voelt niemand zich aangesproken. Een gemiste kans. Ik geef vaak het voorbeeld van de tennisballen. Gooi 5 ballen naar iemand toe en je zult zien dat er geen enkele bal gevangen wordt. Het is veel beter als je gericht de juiste bal naar iemand gooit. Dan is de kans groot dat deze gevangen wordt. Het is belangrijk dat je weet, wie je wilt bereiken, wat jouw doelgroep beweegt en voor welke problemen zij een oplossing willen.

Scholen om van te leren
‘Scholen om van te leren’ toont acht innovatieve scholen (po en vo) die lef hebben getoond en keuzes hebben gemaakt. Mede daardoor vormen deze scholen een krachtig voorbeeld voor elke school die zich goed wil profileren. Een aantal van de scholen zijn als nieuwe school gestart en moesten hun missie, visie en identiteit (opnieuw) bepalen. Maar ook onderdeel gaan uitmaken van een IKC (Integraal Kind Centrum) kun je aangrijpen om weer met een schone lei en vanuit een duidelijk onderwijsconcept te beginnen.

Kiezen voor een duidelijke niche en daarmee een specifieke doelgroep is lastig. Maar uiteindelijk gaat dit als een olievlek voor je werken, omdat jij jouw leerlingen goed hebt geholpen. Ouders en leerlingen zijn daar enthousiast over en gaan dit doorvertellen en worden jouw beste ambassadeurs. Dat is de beste schoolmarketing die er is!

 

 

Share
Getagd , , , , , . Bladwijzer de permalink.

Één reactie op Durf je als school te kiezen?

  1. Eugene Wijnhoven zeggen:

    Je slaat de spijker op z’n kop, Cyrille. Ik kan zomaar het waanzinnige tablet denken invullen. Mochten schoolleiders dit lezen: huur Cyrille eens in, het zal u een hoop voordeel opleveren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.