Scholen om van te leren

Het inspiratieboek ‘Scholen om van te leren’ biedt portretten van acht innovatieve scholen die erin geslaagd zijn om de ongebaande paden te bewandelen.

Van elke school wordt helder beschreven wat de visie is. Hoe de scholen ontstaan zijn en wat de concepten zijn waarop de scholen gestoeld zijn. Door de heldere indeling bij de verhalen kun je de concepten mooi met elkaar vergelijken.

Hoofdvragen die aan de mensen uit de scholen gesteld worden gaan over: visie, obstakels, zichtbare resultaten, de rol van ict in het onderwijs, de docenten, soms verbeterpunten en natuurlijk de toekomst. Bij elke school wordt beschreven hoe hun dagelijkse onderwijs eruit ziet. Ook krijg je van alle scholen nog eens gratis tips. In het laatste hoofdstuk volgt de conclusie.

Wat de scholen naar mijn idee zo sterk maakt, is dat ze goed kunnen uitleggen wat ze willen en wat ze doen. De scholen laten zien “we hebben een droom”, deden onderzoek en dan blijkt dat er ondanks de obstakels redelijk veel kan binnen de bestaande wetten en regels. Lef hebben en keuzes durven maken is het belangrijkst! Mede daardoor vormen deze scholen een krachtig voorbeeld voor elke school die zich wil profileren.

Naast dat deze scholen de kunst van het profileren goed verstaan weten ze dit ook goed te ‘verkopen’. Je kunt een goed onderwijsconcept hebben, maar als je jezelf niet goed op de kaart zet dan heb je daar niets aan. Deze scholen geven ook in hun communicatie een duidelijk beeld van waar ze voor staan, wat de school uniek maakt, wat ze wil en kan waarmaken. Kortom: Scholen om van te leren!

Share
Getagd , , . Bladwijzer de permalink.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.